Vuosikertomus 2023

Making Wood Matter 2023

Rauten

Vuosikertomus 2023

Olemme viilun, vanerin ja LVL:n tuotantoteknologioiden kokonaisvaltainen ja globaali markkinajohtaja ja johtava tehdaslaajuisten ratkaisujen toimittaja. Asiakastarpeiden ymmärtäminen on toimintamme keskiössä. Luomme arvoa toimittamalla ratkaisuja kannattavaan ja ympäristöystävälliseen tuotantoon. Vuosikymmeniä kestäneiden kumppanuuksien sekä maailmanlaajuisen myynti- ja palveluverkoston avulla luomme innovaatioita, jotta voimme edistää kasvavaa vaneri- ja LVL-teollisuutta. Tällä hetkellä yli puolet maailman LVL:stä valmistetaan Rauten toimittamilla koneilla. 

Vuosikertomuksessa kerromme lisää toimintaympäristöömme, liiketoimintaamme ja strategiaamme liittyvistä asioista, sekä esittelemme yritysvastuumme avainkohtia ja taloudellista suoriutumistamme vuonna 2023.

315 MEUR

Uudet tilaukset
(2022: 138 MEUR)

145,4 MEUR

Liikevaihto
(2022: 158,3 MEUR)

6,4%

Vertailukelpoinen käyttökate
(2022: –1,4%)

50,2%

Omavaraisuusaste
(2022: 36,6%)

0,10 euroa

Osinkoehdotus
(2022: 0,00 euroa)

4

tehdaslaajuista tilausta

36%

Services- ja Analyzers-liiketoimintayksiköiden osuus liikevaihdosta

 

Toimitusjohtajan katsaus

Making wood matter

Vuosi 2023 oli Rautelle erittäin tapahtumarikas. Keväällä esittelimme uudistetun kasvustrategiamme ja tarkoituksemme, joiden keskiössä on uusi tavoitteemme – Making Wood Matter. Strategian toteuttaminen lähti käyntiin vauhdilla, kun vaihdoimme uuteen organisaatiorakenteeseen, teimme tärkeitä rekrytointeja, kehitimme kaupallista osaamistamme, vahvistimme pääomarakennettamme ja otimme käyttöön uuden toiminnanohjausjärjestelmän.

Jatkoimme myös ympäristö- ja yhteiskuntavastuidemme sekä vastuullisuustavoitteidemme ja -mittareidemme määrittelyä kaikissa toiminnoissamme. Tartuimme uusiin tilaisuuksiin dataan ja digitalisaatioon liittyvissä tuotekehityshankkeissa ja hyödynsimme tekoäly- ja konenäköosaamistamme.

Päätimme vuoden 2023 kaikkien aikojen suurimpaan tilauskantaamme, jonka arvo on yhteensä 266 miljoonaa euroa. Olen erittäin ylpeä, että saavutimme tämän tuloksen globaalin markkinatilanteen haasteista huolimatta. Saavutus osoittaa, että Rautella on markkinalla ainutlaatuinen asema viilun, vanerin ja LVL:n tuotantoteknologioiden kokonaisvaltaisena ja globaalina markkinajohtajana.

Mika Saariaho
Toimitusjohtaja

 

Arvoketju

Kestävä kehitys on puunjalostuksen arvoketjun ytimessä

Raute luo arvoa toimittamalla ratkaisuja kannattavaan  ja ympäristöystävälliseen puutuotteiden tuotantoon.

Lue lisää Rauten roolista puunjalostuksen
arvoketjussa täältä.

 

 

Raute toimii puutuoteteollisuuden kestävän tulevaisuuden partnerina.

Tarjoamme tarvittavat teknologiat, analysaattorit ja palvelut puun muokkaamiseksi nykyaikaisiksi ja luotettaviksi insinööripuutuotteiksi – viiluksi, vaneriksi ja LVL:ksi. Hyödynnämme myös aktiivisesti osaamistamme muissa uusissa insinööripuutuotekategorioissa, kuten massiivipuulevyissä. Datavetoinen ja digitalisoitu tuotanto on toimintamme ytimessä.

”Perheyrityksemme on tehnyt yhteistyötä Rauten kanssa jo kolmen sukupolven ajan, joten työskentely Rauten kanssa yrityksellemme tärkeän investoinnin parissa on merkki menestyksestä ja osoitus luottamuksestamme.”

Antoine Thebault, THEBAULT Groupin toimitusjohtaja

”Arvioidessaan manuaaliselle linjalle ominaista ongelmaa Raute sanoi: 'Olemme tätä fiksumpia, olemmehan kaikki insinöörejä – keksimme kyllä jotain parempaa.”

Tony Brown, Georgia-Pacific Madisonin tehtaanjohtaja

Raute ja uruguaylainen metsänhoitoyhtiö Lumin solmivat sopimuksen kaikkien päätuotantoprosessien toimituksesta uuteen eukalyptusvaneritehtaaseen. Kaikki tuotantolinjat hyödyntävät nykyaikaisinta ja automatisoitua R7-Series-teknologiaa, ja ne on varustettu lajitteluanalysaattoreilla sekä MillSIGHTS-järjestelmällä.

Raute ja Latvijas Finieris, Euroopan johtava koivuvanerinvalmistaja, sopivat kaikkien päätuotantoprosessien toimituksesta viilunkuivauksesta vanerinpinnoitukseen. Yhdessä tuotantolinjat muodostavat täyden ratkaisukokonaisuuden, joka yhdistää nykyaikaisia R5- ja R7-Series-teknologioita.

Houkuttelemme ja kehitämme moninaisia osaajia

Haluamme olla houkutteleva ja nykyaikainen teknologiayhtiö, jolla on tarkoitus ja joka tarjoaa tasavertaisia oppimismahdollisuuksia niin nykyisille kuin uusille työntekijöille.

Rautella tunnen olevani yhteiskunnan jatkuvien muutosten, kuten digitalisaation, vihreän siirtymän ja luonnon arvojen kunnioittamisen keskiössä. Se on inspiroivaa ja tarjoaa minulle jatkuvia mahdollisuuksia kehittää osaamistani.

Tapani Tilus, Rauten Chief Technology Officer

Projektien inspiroiva yhteishenki on ammattitaitoisten ihmisten ansiota, joilla on yhteinen tavoite ja jotka työskentelevät sen eteen saumattomasti yhdessä. Työ Rautella on minulle myös keino tutustua maailmaan ja ihmisiin eri taustoista ja kulttuureista.

Sebastian Marisio, Vice President LAM Market Area

Rautella saamme vapaasti suunnitella omaa työtämme. Tunnen, että Rautella minua kunnioitetaan ja työtäni arvostetaan, mikä on minulle tärkeää.

Heidi Jämsä, Business Controller