Vuosikertomus 2021

Näin loimme lisäarvoa metsävaroille vuonna 2021

Rauten

Vuosikertomus 2021

Olemme maailmanlaajuinen yhteisö, jonka intohimona on puu ja joka innovoi ratkaisuja viilun, vanerin ja LVL:n tuotantoon. Asiakastarpeiden ymmärtäminen on toimintamme keskiössä. Vuosikymmeniä kestäneiden kumppanuuksien sekä maailmanlaajuisen myynti- ja palveluverkoston avulla hyödynnämme parhaita käytäntöjä ja luomme innovaatioita, jotta voimme edistää kasvavaa vaneri- ja LVL-teollisuutta. Tällä hetkellä yli puolet maailman LVL:stä valmistetaan Rauten toimittamilla koneilla.

Vuosikertomuksessa kerromme lisää toimintaympäristöömme, liiketoimintaamme ja strategiaamme liittyvistä asioista, sekä esittelemme yritysvastuumme avainkohtia ja taloudellista suoriutumistamme vuonna 2021.

142

MEUR
(2020: EUR 115 MEUR)

-2,2

MEUR
(2020: -2,8 MEUR)

0,80

osinkoehdotus
(2020: 0,80 euroa)

350

asiakasta

289

huoltopalvelusopimuksen
alaista tuotantolinjaa

 

Toimitusjohtajan katsaus

Hyvä markkinatilanne etenkin kehittyneillä markkinoilla

Globaali koronapandemia vaikutti toimintoihimme myös vuonna 2021 – ja vaikutukset jatkuvat edelleen vuonna 2022. Markkinatilanne on kuitenkin parantunut useilla markkinoilla edelliseen vuoteen verrattuna. Tämä koskee erityisesti perinteisiä, teollistuneita ja kehittyneitä Euroopan, Pohjois-Amerikan ja varsinkin Venäjän markkinoitamme. Kehittyvillä markkinoilla ja etenkin Kiinassa pandemiasta johtuvat rajoitukset kuitenkin hidastavat asiakkaidemme projekteja ja vaikuttavat liiketoimintaamme.  

Vuoden 2021 ehdottomia kohokohtia olivat ennätyksellisen suuri määrä uusia tilauksia, joiden arvo oli yhteensä 203 miljoonaa euroa. Iloitsimme myös historiallisen suuresta tilauskannastamme, jonka arvo oli vuoden lopussa 158 miljoonaa euroa. 

Haluan vilpittömästi kiittää asiakkaitamme jatkuvasta yhteistyöstä, osakkeenomistajiamme Rauten liiketoimintaa kohtaan osoittamasta luottamuksesta sekä erityisesti henkilöstöämme kovasta työstä ja sitoutumisesta näissä poikkeuksellisissa olosuhteissa. Kun markkinat viimein palautuvat pandemiasta, Raute on hyvin asemoitunut ja valmis kasvuun.

Tapani Kiiski
Toimitusjohtaja

Arvoketju

Kestävä kehitys on tärkeä osa puunjalostuksen arvoketjua

Raute luo asiakkailleen lisäarvoa toimittamalla ratkaisuja tuottoisaan ja ympäristöystävälliseen puutuotteiden tuotantoon.

Lue lisää Rauten roolista puunjalostuksen
arvoketjussa täältä.

 

 

Globaali markkinajohtaja viilun, vanerin ja LVL:n tuotantoteknologioissa

Raute on maailman ainoa yritys, joka tarjoaa koko tuotantoprosessin kattavia ratkaisuja viilun, vanerin ja LVL:n (Laminated Veneer Lumber) tuotantoon. Hyödynnämme digitaalisia mahdollisuuksia aktiivisesti ja innovoimme tuotantoratkaisuja, jotka maksimoivat tuottavuuden ja optimoivat sivutuotteiden käytön.

”Puurakentaminen on voimakkaassa kasvussa Euroopassa, ja haluamme olla mukana rakentamassa kestävää tulevaisuutta. Meidän näkökulmastamme Raute oli luonnollinen valinta, sillä heillä on runsaasti kokemusta ja hyvät referenssit LVL-teknologiasta.”

Mindaugas Kozinecas, VMG Groupin tuotantokehityksestä vastaava johtaja

”Yksi tärkeimpiä syitä, miksi valitsimme Rauten kumppaniksemme, oli Rauten kyky vastata kaikkiin tarpeisiimme tarjoamalla kattava valikoima teknologialtaan edistyksellisiä koneita ja tukipalveluja.”

Doug Pauze, Coastlandin toimitusjohtaja

Sitoutunut henkilöstö on suurin voimavaramme

Rauten työnantajakuvan kehittäminen oli yksi tärkeimmistä henkilöstötavoitteistamme vuonna 2021.

”Työskentely Rauten projektien parissa on opettanut meille paljon”

Mikko Eirola, projektipäällikkö, Hiottu Oy

”Olen viihtynyt Rautella kaikki nämä vuodet, koska uskon yrityksen ydinarvoihin.”

Jukka Makkonen, Business Controller Grow & Services

”On tärkeää luottaa ihmisiin, jotta etätyöskentely sujuu hyvin.”

Tarja Järvinen, Executive Vice President, CFO