LUE LISÄÄ

Taloustieto

Toimitusjohtajan kommentit 3.5.2024 julkaistussa osavuosikatsauksessa 1.1.-31.3.2024

Hyvä alku vuodelle Wood Processing- ja Services-liiketoimintayksiköissä

Vuosi alkoi hyvin, ja projektitoimitukset etenivät vakaasti kaikkien aikojen korkeimman tilauskantamme tukemana. Markkinaympäristö jatkui kuitenkin epävarmana, kun monet asiakkaistamme olivat sitovien investointipäätösten suhteen odottavalla kannalla.

Vertailukelpoinen käyttökate kehittyi ensimmäisellä neljänneksellä odotustemme mukaisesti ja oli 3,0 miljoonaa euroa eli 6,7 prosentin marginaali. Tulos osoittaa toiminnan parantunutta tehokkuutta, kun otetaan huomioon, että vertailukauden lukua paransi Venäjän toimintojen alasajoon liittyneiden varausten purkautuminen.

Olen erityisen tyytyväinen tulokseen Services-liiketoimintayksikössä, jossa olemme kehittäneet myös konseptin suorituskykyyn perustuvaan kunnossapitotarjontaan. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä julkistimme sopimuksen virolaisen Paged Groupin kanssa. Se on erinomainen esimerkki tästä konseptista, jossa otamme täyden kunnossapitovastuun asiakkaan tuotantokoneista, mukaan lukien varaosat, pienet päivitykset ja prosessien parannustyöt, tukeaksemme asiakasta tuotannon optimoinnissa.

Myös Wood Processing -liiketoimintayksikkö paransi tulostaan edistymällä hyvin viime vuonna saatujen tehdaslaajuisten tilausten toimituksissa. Analyzers-liiketoimintayksikölle vuosineljännes oli sitä vastoin pettymys johtuen joidenkin toimitusten ajoituksesta ja viivästymisestä. Konsernitasolla kustannuksemme normalisoituivat vuoden 2023 viimeisen neljänneksen kohonneilta tasoilta.

Suomen poliittiset lakot vaikuttivat Lahdessa sijaitsevaan päätuotantoyksikköömme. Hyvän valmistautumisen ansiosta pystyimme pääosin torjumaan lakkojen vaikutukset. Siitä huolimatta lakoilla oli jonkin verran negatiivista vaikutusta sekä liikevaihtoon että kannattavuuteen.

Ensimmäisen neljänneksen tilauskertymä oli melko vaatimaton lukuun ottamatta latvialaiselta AmberBirchiltä saatua tehdaskokoista tilausta, ja koostui pääasiassa huolto- ja modernisointiprojekteista. Voimme kuitenkin olla erittäin tyytyväisiä saatuamme jälleen uuden tehdaslaajuisen tilauksen. Se on osoitus vahvasta tarjonnastamme ja kertoo, että asiakkailla on kiinnostusta näihin ratkaisuihin yli suhdanteiden perustuen myös kestävän kehityksen tarpeisiin.

Lähes ennätyskorkean tilauskantamme vuoksi meillä on hyvät edellytykset jatkaa Rauten kasvustrategian toteuttamista. Uskomme, että Rautella on ainutlaatuinen mahdollisuus tarttua uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin insinööripuutuotesegmenteissä yhdistämällä tarjoomamme innovatiivisiin tuotantoratkaisuihin, jotka perustuvat dataan ja digitaalisiin työkaluihin. Äskettäin julkistamiemme arvojen mukaisesti pyrimme yhdessä asiakkaidemme kanssa näyttämään suuntaa ja ajamaan muutosta (Show the Way – Drive Change) toimialamme positiiviseen kehitykseen. Teemme tämän yhdessä tiiminä omistautuneen ja osaavan henkilöstömme kanssa.

Mika Saariaho
Toimitusjohtaja