Toimitusjohtajalta

27.4.2018

 

ODOTUSTEN MUKAINEN ENSIMMÄINEN NELJÄNNES, TILAUSTEN MÄÄRÄ ERITYINEN ILON AIHE

 

Vuosi alkoi odotustemme mukaisesti. Ensimmäisen neljänneksen liikevaihto jäi tilauskannan ajoituksesta johtuen hieman alle viime vuoden vastaavan, mutta liiketulos parani vähän. Rauten liiketoiminnalle on normaalia "kohinaa" tätä huomattavastikin suuremmat vaihtelut vuosineljännesten välillä, joita tulemme näkemään myös tänä vuonna. 

Kysyntä teknologiallemme ja palveluillemme jatkuu edelleen vahvana. Vahvinta kysyntä oli alkuvuodesta perinteisillä teollistuneilla markkinoilla ja erityisesti Euroopan vilkas kysyntä jatkui edelleen. Kehittyvillä markkinoilla kysyntä on hiljaisempaa ja aikaisempaakin enemmän painottunut yksinkertaiseen teknologiaan.
 
Aktiivinen kysyntä myös konkretisoitui tilauksiksi. Saamiemme uusien tilausten määrän nosti erittäin hyvälle tasolle kaksi tehdaslaajuista tilausta, molemmat LVL-tehdashankkeita. Ilman näitä tehdaslaajuisia tilauksiakin uusien tilaustemme määrä oli kestävällä tasolla. Ilahduttavaa oli myös, että pitkästä aikaa toinen näistä isoista tilauksista saatiin Aasiaan. Arvoltaan tässä vaiheessa vähäisiä, mutta tulevaisuuden kannalta tärkeitä ensiaskeleita olivat merkittävä yhteistyösopimus Venäjälle asiakkaan usean tehtaan laajuisesta huoltopalvelusta sekä ensimmäinen Rauten IoT-teknologiaan perustuva palvelusopimus eurooppalaisen asiakkaan kanssa.
 
Tilauskantamme nousi uuteen ennätykseen 142 miljoonaan euroon. Työstä on ajoitettuna merkittävä osuus myös jo vuodelle 2019. Olemme edelleen kasvattaneet kokonaiskapasiteettiamme ja ajoittaneet toimituksiamme siten, että pystymme lähitulevaisuudessakin palvelemaan asiakkaitamme kohtuullisilla toimitusajoilla. Vahva tilauskanta antaa meille mahdollisuuden panostaa resurssiemme puitteissa uusien teknologioiden ja asiakkuuksien kehittämiseen kehittyvillä markkinoilla, missä emme ole onnistuneet tavoitteidemme mukaista asemaa saavuttamaan.
 
Ennätyksellisen vahva tilauskanta ja aktiivisena jatkuva kysyntä varmistavat jo nyt tämän vuoden näkymät ja antavat osin näkyvyyttä ensi vuoteen. Olemme hyvässä vauhdissa alkaneen vuoden tavoitteidemme saavuttamiseksi. Rauten liikevaihdon ja liiketuloksen vuonna 2018 arvioidaan olevan edellisen vuoden tasolla. 
 
 

Tapani Kiiski
toimitusjohtaja

 13.2.20141